Obezite Merkezi Hastalarımıza İlk Bilgilendirme Eğitimini Tamamladı.
05 Aralık 2018

55.jpg

OBEZİTE NEDİR?

‘’Sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi’’ (Dünya Sağlık Örgütü tanımı)

Obezite riski, görülme sıklığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı bir artış eğiliminde olan önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Yetişkinlerde;

Ülkemizde de diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır.Bakanlığımızca yapılan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010” ön çalışma raporuna göre

Türkiye’de obezite sıklığı;

  • Erkeklerde %20,5
  • Kadınlarda ise % 41,0
  • Toplamda % 30,3 olarak bulunmuştur.

Toplamda fazla kilolu olanlar %34,6, fazla kilolu ve obez olanlar %64,9, çok şişman olanların oranı %2,9 olarak bulunmuştur.

Obezite tedavisi multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Tüm kronik tıbbi durumlarda olduğu gibi obezitenin etkin tedavi yönetiminin de motivasyonu yüksek hasta ve sağlık çalışanlarından oluşan bir ekip tarafından multidisipliner bir yaklaşımla verilmesi gerekmektedir.

Bu ekipte;

Hekim

Psikolog

Diyetisyen

Sağlık Görevlisi

Fizyoterapist

AMAÇ

Amacımız hizmet birimlerinde sadece kilo verdirmek değil, sağlıklı yaşam ve beslenmeyi bir alışkanlık ve yaşamsal davranış haline getirmek, verilen kiloların da kesinlikle geri alınmamasını sağlamaktır.

OBEZİTE PROGRAMI

Program hedef kiloya ulaşmak ve korumak amaçlı olarak yapılandırılmış çok amaçlı karma tedavi prensipleriyle uygulanır. Hiç kimse tek başına zayıflayıp kilosunu koruyamazBilinç, bilinçaltı, davranış, çevre ve sosyal değişimler şarttır. Bu sebeple programda yapılandırılmış sistem mimarisi kullanılmaktadır.

Program hastalar için, kendini tanıma, sağlık kontrolü ve ek hastalıkların tedavisi, grup rekabeti ve dayanışma dinamiği, bilinç değişimi, bilinçaltı değişimi, davranış değişimi ve çevre değişimi amaçlı yapılandırılmış modüllerden oluşur.

Program esasen cerrahiden ve zararlı ilaç tedavilerinden uzak kalarak hedef kiloya ulaşma üzerine planlanmıştır. Obezite merkezinde kişilerin önce bireysel bilgilendirme ve eğitimleri yapılır. Sağlık görevlisi, diyetisyen ve psikologlar ile çalışmaları, arkasından çok kapsamlı bir tıbbi tarama ile bilinen veya bilinmeyen her türlü hastalık, metabolizma, genetik ve bilişsel hastalıklarının tespiti yapılır.

Gerekli olan tedavilerin yaptırılması ile hastaların bundan sonra etkin bir aile hekimi gibi birinci tıbbi danışma merkezi olunması, sonrasında bilinç ve bilinçaltı değişimi ile davranış değişimlerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Arkasından hedef kilonun yakalanması ve sonrasında bu yakalanan kilonun korunması, gerekiyorsa yeni hedef kilo tespiti ve tekrar modüler sistemle yeni hedef kilonun yakalanması ve verilmesi yapılmaktadır.

PROGRAMIN MODÜLLERİ

Modül 1 – Programa Kayıt ve Ön Tarama

Modül 2 – Sağlık Taraması

Modül 3 – Eğitimler – Bilinç Değişimi

Modül 4 – Planlamalar – Aktivite, Beslenme, Biyoloji ve Bilinçaltı Değişimi

Modül 5 – Davranış Değişimi – Hedef Kiloya Ulaşma

Modül 6 – Çevresel Değişim – Hedef Kiloyu Koruma

MODÜLDE YAPILACAKLAR

mdl_.jpg

Kontrolden geçmek isteyen herkes obezite merkezine başvurabilir, beden kitle indeksi 30 ve üstünde olan herkes kendi rızasıyla obezite programına dâhil edilebilir. Bu modülde amaç hastanın merkezi tanıması aynı zamanda merkez çalışanlarının da hastayı tam ayrıntısıyla tanımasıdır.

1. Modül;

Başvuran hastanın antropometrik ölçümleri (Tanita ile tüm vücut analizi yapılması, Bel/Kalça ölçümlerinin yapılması vd.) yapılmaktadır

Koordinatör, merkez sorumlusu, diyetisyen, sağlık görevlisi, psikolog görüşmeleri yapılmaktadır

Bireyin obezite merkezi ve işleyişi, uyması gereken kurallar ile ilgili bilgilendirme yapılmaktadır

2. Modül;

Kişinin sağlık taraması için gerekli birimlere sevk edilmesi

Sorumlu hekim tarafından değerlendirilmesi

Obezite programı hakkında bilgilendirilen kişi ile sözleşme imzalanması ve bu işlemlerden sonra programa dahil edilmektedir

3. Modül;

2 hafta boyunca 10 grup toplantısı yapılmaktadır

Uzman doktor, diyetisyen, psikolog, sağlık görevlisi ve fizyoterapist tarafından alanları ile ilgili eğitimler verilecektir. Programa dahil olan kişiler arasında uyumlarına göre belirli sayıda gruplar oluşturularak kişilerin programa daha iyi adaptasyonu sağlanacaktır.

4. Modül;

8 hafta boyunca 8 grup toplantısı yapılmaktadır

Uzman doktor, diyetisyen, psikolog ve fizyoterapist  tarafından eğitimler verilmektedir

Eğitim ve ilk 3 modülü tamamlayan hastalara spor hocası eşliğinde haftanın 2 günü spor eğitimleri ve spor ile ilgili danışmanlık verilmektedir

5. Modül;

5 ay boyunca 15 günde bir toplam 10 grup toplantısı yapılmaktadır

Merkezimizde mevcut pilates salonumuzda hastalarımıza yönelik uzman eşliğinde fiziksel aktiviteyi artırabilmek adına haftanın belirli günlerinde eğitimler yapılmaktadır

Bu modüldeki amaç sağlıklı bir yaşam ile hedef kiloya ulaşmaktır

6. Modül;

4 ay boyunca ayda bir toplam 4 grup toplantısı yapılmaktadır

Bu modüldeki amacımız ulaşılan hedef kiloyu korumaktır

Hastanın kilo almasına neden olan mevcut çevre ve sosyal hayat değişimini sağlamaktır

Obezite Merkezi ekibi olarak ciddi bir sağlık sorunu haline gelen obezitenin önüne geçilebilmesinde Ağrı olarak ülkemizin obezite ile mücadelesinde yanındayız.

Ağrı halkının daha sağlıklı, mutlu bir hayat sürebilmeleri için Ağrı Devlet Hastanesi Obezite Merkezi, obezite ile mücadelede Ağrı halkımıza hizmete hazırdır.

  • 245156c0-49b2-4939-88a1-4eb022fd8fea.jpg
  • 601aa58c-08b6-40ff-a40e-26571903f19c.jpg
  • 7521b49f-b43e-463c-b1de-22a9d47663a6.jpg